Varighed: 3-4 timer inkl. pause (1 x 3 timer) eller (2 x 1,5 timer)
Spejdersangbogen er lagt til side for en stund, når man samles om at blive mere robust. Spejdere er beredte og forstår at klare sig. De ved, hvordan man overlever i naturen og samarbejder. Kurset tager derfor afsæt i, at spejdere i bund og grund godt ved, at det handler om at passe på sig selv og hinanden.
Vi kommer ind på de kritiske situationer, der kan opstå, når man er spejder – for eksempel hvis man er på lejr, tænder bål eller øver sig i naturen – men også når man er hjemme hos familien og sammen med klassekammeraterne.
Kurset tager afsæt i, at spejdere er vant til at være beredte og til at kunne klare sig i naturen. Vi kommer ind på de kritiske situationer, der kan opstå, hvis man for eksempel er på lejr, tænder bål eller øver sig i naturen. I undervisningen indgår små videoer, korte gruppeøvelser, øvelser og åben dialog.
Vi ser på, hvordan man forebygger, og hvordan man handler hurtigt og rigtigt, hvis der alligevel opstår en kritisk situation eller en ulykke. Inden for hvert emne er der både fokus på det, der er aktuelt, når man er spejder – og på, hvordan man passer godt på sig selv, sin familie og sine klassekammerater.
Alle spejdere undervises samlet. Det er lokale- og AV-forhold, der er afgørende for, hvor mange der kan være på et hold.
Alle spejdere, der gennemfører et Robust Borger-kursus, modtager et kursusbevis og et spejdermærke (piratmærke).
De fleste kurser afholdes på de aftener, hvor spejderne alligevel samles. Ofte afholdes kurset over to aftener, så det ikke bliver alt for meget oven på en lang skoledag.
Er spejdergruppen på lejr i en spejderhytte, kan der også arrangeres et kursus i en weekend eller på en hverdag.
Om man er spejderleder, spejder eller aktiv støtteforælder, er underordnet.
Alle er velkomne til at arrangere et kursus.